WordPress’e yönelik bir çok tema yapılmaktadır. Bu temalar ve geliştiriciler her geçen gün özellik ve kalite bakımından kendilerini geliştirmektedir.
Tema klasörleri içinde .php ile biten bir çok içerik yer almaktadır.
Functions.php İçinde Ne var ?
Bu belgenin içeriğinde temamızın ayarları bulunmaktadır. Fabrika burasıdır. Her şeyin ayarı burada belirlenir. En basit tabir olarak tema ayarları diyebiliriz.
Functions.php ye nasıl ulaşabilirim ?
Bu tema ayar belgesine ulaşmak için iki yol vardır. Sunucumuza Dosya Transfer Aracılığı (FileZilla, CuteFTP, FireFTP, Direct FTP ve bunun gibi programlar) ile bağlanarak ya da WordPress Admin panelinden ulaşabiliriz.
Not: Dosya Transfer Protokollerinden en iyisi bana göre FileZilla‘dır.
File Zilla Nedir? File Zilla Nasıl Kullanılır ?
Bu konuyu hemen burada açıklamak zor. Bu yüzden ayrıntılı ve resimli bir anlatımla açıklık getirdir. Konu hakkında bilginiz yok ise File Zilla Nasıl Kullanılır ? adlı yazımı okuyarak bilgi sahibi olabilirsiniz.
File Zilla İle functions.php dosyasına nasıl ulaşılır?
1 İlk olarak sunucumuza bağlanalım. Sunucuya bağlanmak için hosting firmanız ile iletişime geçin. Sunucu Adresinizi, Kullanıcı Adınızı ve Parolanızı isteyin. Bu bilgileri istenen alanlara yazarak Bağlan butonuna tıklayın.
2 Sonrasında sunucudan klasörler alınacaktır. Uzak site yazan bölümün de sunucu klasörleri yer alacaktır. Sırası ile public_html >>> wp-content >>> themes >>> TEMA ADI adlı klasörlerin içine girin. TEMA Adı ile belirttiğim yerde kullandığını temanın adını seçmelisiniz.
Not: Tema adınızı bilmiyorsanız, WordPress Admin Panelden Görünüm >>> Temalar seçeneğine tıklayın. İlk başta yer alan tema şuan kullandığınız temadır.
3 Temanızın içinde functions.php dosyanızı göreceksiniz. Düzenlemek için tutup masa üstünüze bırakın. Sonrasın da bir kopyasını alın. Düzenlemeyi hep kopya üzerinden yapın. Eğer bir yanlışlık olursa yedeği elinizde bulunmuş olur.
functions.php Dosyasına Nasıl Kod Eklenir?
Not: Bunun içerisine kod eklerken dikkat etmemiz gereken bir şey de, <?php nin sonrasına eklenmesidir. Her eklediğiniz de <?php nin sonrasına kodlarınızı ekleyin. Dışına eklerseniz çalışmaz kodlar.
İlk olarak Dosya Transfer Platformları aracılığı ile nasıl ulaşır konusuna değindim, şimdi ise benim çok kullanmadığım bir yöntem var ona değineyim.
1 İlk olarak WordPress admin paneline giriş yapın. Panelden Görünüm seçeneği tıklayın.
2 Açılan menüden Düzenleyici butonuna tıklayın. Tema editörü bölümü açılacaktır.
3 Açılan düzenleme panelinde Düzenlemek istediğiniz temayı seçin önce. Kullandığınız tema zaten orada gözükecektir ama farklı temayı seçmek isterseniz o kısımdan farklı bir tema seçip düzenleyebilirsiniz.
4 Düzenlemek istediğiniz temayı seçtikten sonra Seç diyerek onaylayın.
5 Sağ tarafta Temaya ait dosyalar yer almaktadır. Bu tema dosyaları arasından düzenlemek istediğinizi seçip düzenleyebilirsiniz. functions.php yani Tema İşlevleri yazan dosyayı seçelim.
6 functions.php dosya içeriğine kodu eklemek için <?php yi bulup sonrasına ekleyin. Kodu başa eklerseniz çalışmaz. Her zaman <?php bundan sonraya eklemeniz gerekmektedir.
7 Kodu ekledikten sonra Güncelle diyerek dosyayı güncelleyin.
Bu dosya functions.php yani ne işe yarar ?
Örnek olarak mesela WordPress’te yorum yapan kullanıcıların yorumlarına karakter olarak sınır getirmek istiyorsunuz. Basit bir kodlama ile bunu yapabilirsiniz. WordPress Yorum Uzunluğu Nasıl Sınırlandırılır? adlı makalemi okumalısınız ..