Neden blog açmalıyım sorusuna cevap verdikten sonra artık blogunuzu açmaya açmaya karar vermişsiniz demektir. İşte bu harika. Kişisel blog ya da herhangi bir konu üzerine blog açarken temelleri sağlam yapmalısınız.
Henüz bir blogunuz yok ise başlamak için en iyi yolu öğreniyorsunuz!
En hızlı ve doğru adımlar ile en iyi bloga kısa ve uzun vadeli hedefler ile ulaşacağız. On basit adım ile en doğru projeyi bulup blogumuza yön vereceğiz. Blog açmak isteyenlerin izleyeceği yol haritasına başlayalım.
Blog konunuza karar verin. Araştırmalara göre en başarılı bloglar bir konu üzerine yoğunlaşmış bloglardır. Ama illaki konu şartı yok. Sadece dikkat etmeniz gereken sevdiğiniz konulara yönelin. Sevmediğiniz bir işi yapmanız çok zor olacaktır. Yazmak istediğinizi yazın. Daha çok ilgi alanlarınıza yönelmeniz hem konu bulmanız açısından hem de o konuya olan merakınız ile sizi yazmaya daha çok teşvik edecektir. Konu seçimi önemlidir.
Blog temelleri derken bundan bahsediyordum. Alan adınızı kısa, ilk önceliğiniz com uzantılı, ikinci önceliğiniz net uzantılı olmak üzere belirlemelisiniz. Türkçe karakter olmayan bir alan adı sizi daha ön plana çıkaracaktır. (Türkçe karakterli alan adı satılıyor evet ama SEO açısından şuan hala tavsiye edilmiyor.) Blog adınız eğer kişisel bir blog olacaksa kendi adınız olmasını tavsiye ederim. Eğer başka bir konu üzerinde blog düşünüyorsanız alan adınız aranan bir kelimeden oluşursa daha iyi olur. Makyaj blogu için makyajyap . com kullanmak mantıklıdır. Teknoloji ile ilgili bir blog açacaksanız teknolojikblog . com sizi ön plana çıkaracaktır.
Blog için çok fazla bir özelliğe sahip hosting kiralamıza gerek yoktur. Hatta blogger gibi ücretsiz alt yapısı olan servisleri kullanıyorsanız böyle bir derdiniz olmaz.
ZekiCan.Net
Ücretsiz servisleri kullanmak başlangıç için süper bir fikirdir. Sonradan geliştirilebilir ve özelleştirilebilir servisleri kullanmakta fayda var. Bir çok hosting firması bulunmakta. En iyi olanı seçmek zorunda değilsiniz, ama başlangıç paketlerini seçin. O sizin işinizi uzun zaman boyunca görecektir.
Bu konuda şunlar bunlar var diye ayırmayacağım. Ücretsiz olanları üstte belirttim onları inceleyebilirsiniz. Ben WordPress‘i kullanıyorum şiddetle tavsiye ederim. Birine alıştıktan sonra diğerine geçmeniz zor olacaktır.
Görsel olarak kullanıcı deneyimini en iyi sunan temaları tercih edin. Tabi sadece görsellik değil arka plan da önemli. SEO dostu, temiz kodlanmış temalar. Başlangıçta ücretsiz sunulmuş temaları tercih edebilirsiniz. WordPress Ücretsiz Temalar adlı konumu inceleyerek kendinize en iyi wordpress temayı bulabilirsiniz. Blogger alt yapısı için de Blogger Tema adlı konumu inceleyebilirsiniz.
Genel olarak her blogta yer alan sayfalardan bahsediyorum. Hakkında, iletişim sayfası, Kullanım Koşulları, Güvenlik Koşulları gibi sitenizin basit ama olması gereken sayfalarını hazırlayın.
Ziyaretçilerinize sunacağınız içeri nasıl sunacağınız planlayın. Kendinize özel bir sunum planlayın. Örneğin resimlerin konumu, kullanılan yazı boyutu, yazı tipi, içerikleri sunuş şablonunuz. Buton tasarımları gibi kendinize özel bir standart belirleyin.
Her gün blog yazmak istenen bir şey olmasına rağmen gerçek hayatta bunu başarabilmeniz pek mümkün olmuyor. Malum hayatın akışı. O yüzden zamanınız olduğunda ileri tarihli yayınlarınızı da hazırlayıp planlayın. Örneğin on günlük bir tatile gidecekseniz yayınlarınızı planlama yaparak hazırlayın ve zamanı geldiğinde otomatik yayınınız yayımlansın. Bir gün yazıp üç ay yazmamak doğru bir tercih olmayacaktır.
İçerikleriniz de özgün fotoğraflar ve videolar kullanın. Nette bulduğunuz bir fotoğrafı kullanırken iki kere düşünün. Telif hakkına konu olabileceği gibi konunuzla alakalı olmasına özen gösterin. Eğer ki fotoğraf programları ile aranız varsa resimleri blogunuza özel hale getirin. ZekiCan.Net‘te kullanılan tüm resimler ve videolar özel olarak editlenmektedir. Bazen yazı ile anlatmak yeri kısa videolar çekmek daha etkili olacaktır. Her makalenizde olmasa bile bazı makaleleriniz de videolara da yer verin.
Web blogunuzu sosyal mecralarda paylaşın. Forum sitelerinde ben de varım deyin. Çoğu forum sitelerinde tanıtım bölümleri bulunmakta. Bu bölümlerde web blogunuzu anlatacak tarzda yazılar paylaşın.
Kısa bir ön bilgi edindikten sonra artık konu seçimine gelebiliriz.