Neden blog açmalıyım sorusunun cevabı sonrasında blog açmaya karar verdiyseniz doğru yerdesiniz. Size lazım olacak şeylerden biri kendinize en uygun içerik yönetim sistemini bulmak. İçerik yönetim sistemlerinden ücretsiz olarak sunulanları ele alacağım. Tabi bunların içinde servisler dışında sizin aldığınız hostinge (web site barındırma alanı) kurulup kendi sunucunuz üzerinden yayın yapmanıza olanak sağlayanlarda var. Bana göre en iyi olandan başlayacağım oda tabi ki WordPress.
Ücretsiz olarak alan adı ve web siteniz için yer hizmeti sağlayan servisler ile blogunuzu hemen açabilirsiniz.
WordPress hem kullanım açısından hem de ulaşılabilir kaynak açısından en gelişmiş olan içerik yönetim sistemlerinden biri. Açık kaynak kodu kullanması her zaman için WordPress’i öne çıkaran unsurlardan oldu. Ben de blogumda wordpress alt yapısını kullanıyorum. WordPressin avantajları çok fazla. Tema derdiniz hiç yok, eklenti deseniz milyonlarca. Kafanıza bir şey mi takıldı bir çok forum sitesinde wordpress için ayrılmış konu başlıkları bulunmakta. Bu yüzden bence WordPress’i tercih etmelisiniz.
WordPress.Com üzerinden kayıt olup bloglamaya başlayabilirsiniz.
En büyük ücretsiz içerik yönetim sistemlerinden biri olan Blogger, blogspot adı ile de biliniyor. Çünkü blogger kullanarak açtığınız bir blogun uzantısı belirlediğinizalanadı.blogspot.com oluyor. Bu yüzden blogspot olarak da duymuşsunuzdur. Blogger Google tarafından sunulan bir hizmettir. Kolay bir ara yüze sahiptir. İçerisinde kendisine ait temalar bulunmaktadır. Bir çok geliştirici tarafından da ücretli ve ücretsiz tema da sunulmaktadır. Blogger tamamen ücretsizdir. İsterseniz kendinize ait alan adı satın alarak yönlendirme yapıp alan adınızı kullanabilirsiniz. Blogspot uzantısından alan adı satın alıp kurtulabilirsiniz. Barındırma hizmeti google sunucularındadır. Herhangi bir ücret ödemenize gerek yoktur. Gmail hesabınızla Blogger.com üzerinden giriş yapabilirsiniz. Eğer yok ise bir google hesabı oluşturarak bloglamaya başlayabilirsiniz.
Yerli bir firmadır. Diğer ücretsiz servisler gibi alanadınız.blogcu.com şeklinde bir blog kurmanıza imkan tanır. Çok fazla kullanmadığımdan çok yorum yapamıyorum.
Bir zamanlar blog denemelerimi en çok yaptığım ücretsiz servislerden biridir. Diğerlerinden ayıran en büyük özelliği size ftp ile sunucuya erişme imkanını sunmasıdır. Ücretsiz olarak sunulan bu listedeki servislerin içinde sunucu erişimine izin veren tek sağlayıcıdır. Ayrıca istediğiniz açık kaynak kodlu servisleri yükleme imkanı sunuyor. WordPress, Joomla , Drupal gibi pek çok blog sistemi arasından istediğinizi seçmekte özgürsünüz. Aynı zaman da veritabanı izni de vermektedir. Alan adınızı alanadınız.000webhost.com olarak kullanabilirisiniz. Kayıt olmak için Hostinger.Web.tr adresine gidebilirisiniz.
Yeni bir sistem olmasına rağmen ara yüz ve tasarım olarak iddialı bir sistem. Wix ücresiz blog sağlayıcı, bir çok temanın yanı sıra kullanıcı dostu paneli ile de dikkat çekiyor. Kullanıcılar kolayca istediği temayı seçip bloglamaya başlayabilirler. Wix hesabı açarak bloglamaya başlamak için Wix.Com sitesini ziyaret edebilirsiniz.
Ücretsiz blog açma imkanı sunan Weebly içerisinde barındırdığı temalar ile Wix’e benziyor. Aynı şekilde kısıtlı özellikler ile ücretli bir blog açabilirsiniz. Weebly.com‘a giderek ücretsiz blogunuzu açın.
Blog yazanlar için düşünülmüş bir sistem. Kullanıcılar kendi yayınlarını paylaşıyor. Twitter tarafından desteklenen bu sistemi kullanarakta kendi kişisel blogunuzu oluşturmanız mümkün. Türk bloggerlar tarafından pek tercih edilmese de yabancı bloggerların beğenisini kazanmış durumda. Medium.Com sitesine giderek kayıt olabilirsiniz.
Daha çok genç bloggerların tercih ettiği bir sistem. Alanadınız.tumblr.com uzantılı bir bloga sahip oluyorsunuz. Kullanımı kolay ama kodlama ile geliştirme imkanınız pek yok. Tumblr.com sitesine giderek hemen bloglamaya başlayın.
Daha çok paylaşım sitesi gibi gözükse de kullanıcılarına alanadları.livejournal.com uzantılı bir blog açma imkanı tanıyor. Kullanıcılar yazdıkları yazıları bloglarında paylaştıkları yayınları livejournal üzerinden de paylaşarak etkileşimi arttırabiliyorlar. Ama bir hostinger gibi sunucu bağlantı izni vermiyor. Ya da tema çeşitliliğiniz o kadar fazla değil.