Abicim bıktım şu bilgisayarın yavaşlığından atıcam şimdi pencereden diyorsanız bilgisayarı pencereden atmadan önce Bilgisayarı Hızlandırmak İçin 5 Öneri makalemi sonuna kadar okumalısınız. Yani okudunuz ve denilenleri yaptınız hala olmadı mı? O zaman bana da haber verin beraber atalım 🙂 Bir kaç gram da olsa faydasını mutlaka göreceksiniz.
Bilgisayarınızın daha hızlı çalışmasını istiyorsanız şu 5 adımı gerçekleştirmeyi deneyin.
Bilgisayarların hızı işlemcinin gücü ve bellek kapasitesine bağlı olmasına rağmen yine de yapılacak olan 5 uygulama bilgisayarımızın hızının artmasını sağlıyor. Bunlar ne mi ? Hemen başlıyorum.
1- Sabit Diskin En Az % 15’i Boş Olmalı…
Sabit diskiniz 500 Gb mı? O zaman en az 75 Gb yeriniz boş olmalı. Tıka basa doldurmayın hard diskinizi yani.
Sabit diskinizin hızı önemli bir etkendir. (son zamanlarda ssd (super solid disk) harddiskler çıktı, acayip hızlılar) Bilgisayarınız bir işlem yaparken bellek yetersiz kalırsa sabit diskiniz devreye girer ve işlem gerçekleşene kadar geçici olarak bellek işlevi görür.
Eğer diskinizde yeterli boş yer yoksa bu aşamada sorunlar çıkabilir. Çok fazla yemek yediğinizi düşünün. Nasıl hareket etmekte zorlanıyorsanız, PC‘de tıka basa dolu olunca maalesef zorlanıyor.
Bu nedenle ilk iş olarak işletim sisteminizin kurulu olduğu diskin ağzına kadar dolu olmamasına dikkat etmeniz gerekiyor. Mutlaka işinize yaramayan bir şeyler vardır. İyi kontrol edin. Yok demeyin.
Gereksiz dosyaları silerek ve ne kadar boş alanınız kaldığını arada bir gözlemleyerek performansınızı artırabilirsiniz.
Bilgisayarınız bırakın biraz nefes alsın. Bilgisayarınızın nefes almasını sağlamak için toplam disk kapasitenizin en az %15’inin boş olması faydalı olacaktır. Temizliğe çöp kutusundan başlamanızı öneririz.
2- Diskinizi Birleştirin (Defragmantation)…
İkinci olarak yapmanız gereken belirli aralıklarla diski birleştirmek.
Sabit diskinizin içinde pikap iğnesini andıran değişik bir mekanizma vardır. Bu iğne yardımıyla verileriniz diskinize yazılır.
Kimi zaman yazma alanında yeterli yer olmaz ve iğne diskin başka boş bir yerine verileri yazmaya başlar.
Uzun süreli bilgisayar kullanımı sonucu aynı programa ya da aynı videoya ait dosyalar diskin farklı farklı yerlerine yazılmaya başlanır. Bu programları çalıştırmak istediğinizde ya da dosyaları diskin değişik yerlerine yazılmış bir videoyu oynatmak istediğinizde sabit diskinizin iğnesi bir oraya bir buraya koşarak gereğinden fazla efor sarf eder.
İşte bu eforları biz ekranda ki kasılmalarla hissederiz. İşte disk birleştirme işlemi bu dosyaları tek bir yerde toplar ve verilerinizin daha hızlı okunmasını sağlayan bir işlemdir.
Windows’un içindeki Disk Birleştirici (Disk Defragmanter) aracını kullanarak birleştirme işlemini basitçe yapabilirsiniz. Unutmayın bu iş biraz uzun süreceğinden 2-3 saatlik boş bir anınızda yapmanızda fayda var.
3- Sık Kullanmadığınız Programları Kapatın..!
Bunların dışında yapılması gereken bir diğer işlem de sıkça kullanmadığınız programların arka planda çalışmasını engellemektir.
Bu yazılımlar Windows’un saatinin olduğu sağ alt köşede yer alır. Bunları kapatmak da hızınızı olumlu etkileyecektir. Hatta programların başlangıçta çalışsın özelliğini devre dışı bırakın.
4- Masaüstünüz de Çok Fazla Dosya Olmamalı..!
Masaüstünüzde çok fazla dosya bulundurmak da hızınızı yavaşlatan etkenlerin bir diğeridir.
Masaüstünüzü olabildiğince temiz tutmaya özen göstermelisiniz. Aşırı sayıda kısayol barındıran bir masaüstü hem çalışmayı zorlaştırır hem de performansınızı düşürür. Kullanmadığınız programların kısayollarını kaldırabilirsiniz.
5- Wallpaper (Duvar Kağıdı) Kullanmayın..!
Boyutu büyük bir duvar kağıdı fotoğrafı ve hareketli duvar kağıdı kullanmak da bilgisayarınızı yavaşlatır.
Eğer masaüstü ile pencereler arasında geçiş yaparken bilgisayarınızın zorlandığını hissediyorsanız duvar kağıdını iptal etmeniz ciddi anlamda performans artışı sağlayacaktır size.
Bu önerilerimiz sadece basit ve çok fazla karşılaşılan yanlışlar. Hız yavaşlıkları daha çok zararlı yazılım kaynaklı olabiliyor. Onu da koruyucu programlarla bilgisayarınızı korumalısınız.