Bu dosya bir çok servis sağlayıcısında yer almaktadır. Sunucularda bu dosya altında ayarlar yer aldığı gibi bazı oyunlarda bile bu dosya kısaltması cfg ile ayarlamalar yapılmaktadır. En çok bilinen oyunlardan olan Counter Strike da cfg ile kişisel ayarlamalar yapılabiliyordu. Ben counter’dan bahsetmeyeceğim bu konumda. Web sitelerinde servis sağlayıcıların da bu dosyanın hangi konum da ve nasıl ulaşılabileceğine değineceğim.
Config yapılandırma anlamına gelmektedir. Bu dosya ile aslında web sitesine ait yapılandırma ayarları yapılır.
Kişisel yayın sistemlerinden en çok sevilen ve kullanılan WordPress alt yapısında config.php dosyası sık sık lazım olmaktadır. Bu dosyaya ulaşmanın en kolay yolu FTP programları iledir. FileZilla nedir Nasıl Kullanılır ? adlı yazımı okuyarak FTP programları hakkında daha fazla bilgiye sahip olabilirsiniz.
1 FTP programı ile sunucumuza bağlanalım. WordPress’te public_html dosyasının içine girelim.
2 Bu dosya içerisinde config.php dosyamız bulunmaktadır.
Config dosyaları, her siteye göre site alt yapısına göre farklı yerlerde gözükmektedir. Her satırda ilk başta yazdıklarım sitelerin alt yapısı sonrasında ise FTP ile bağlandıktan sonra public_html dosyası da hangi klasörde yer aldıklarıdır. Kendi site alt yapınıza göre kontrol edip dosyanıza ulaşabilirsiniz.
WordPress public_html/wp-config.php
PHP-Fusion /config.php
e107 /e107_config.php
Smf /Settings.php
Scomerce /includes/configure.php
Drupal /sites/default/settings.php
Mybb /inc/config.php
Joomla /configuration.php
Phpbb /config.php
Php nuke /config.php
Vbulettin /includes/config.php
Seditio /datas/config.php
WordPress public_html/wp-config.php
Örneği WordPress üzerinden gösterdim. Bir tane daha açıklayayım. Örneğin Drupal alt yapılı bir siteniz var. Config.php dosyasına ulaşmanız gerekiyor. Bunun için Drupal da sunucuya FileZilla ile bağlanın. İlk bağlandığınızda sunucu içinde ki klasörler listelenecektir.
Drupal /sites/default/settings.php
Bu klasörlerden Sites klasörünü bulun ve içine girin.
Sites klasörünün içinde ki dosyalardan default klasörünü bulup açın.
Default klasörünün içerisinde config php dosyamız yer almaktadır. Tabi bu adla değil Drupal da settings.php adı ile yer almaktadır. Yukarıda ki listede sırası ile hangi klasörü açmanız gerektiği listelendi.