Zeki Can - WordPress

Şofben Nasıl Bağlanır?

  Nasıl Yapılır    7 Ağustos 2018
12 Yorum

Eletrikli su ısıtıcıların başında her ev de kullanılan şofben gelmektedir. Her evde aslında güneş enerjisi kullanılan evlerde dahi şofben bulunmakta. Kiminde banyo tipi denen sadece duşta kullanılan kiminde ise lavabolar da sıcak su temini için ev tip denen modeller bulunmakta. Hepsinin çalışma prensibi ise aynı. Benim eve taktığım Banyo tipi olan. Size şofbeni nasıl taktığımı anlatayım.

Şofben bağlamak için öncelikle gereken malzemelerden bahsedeyim.

 Bize Lazım Olan Aletlerin Listesi 

  1. Şofbenden panoya olan uzaklığa kadar yeterli bir 2,5 e 3 adı verilen kalınlıktaki kablo.
  2. 40’lık bir şalter.
  3. Yıldız ya da düz tornovida.
  4. Kablo tutucu her metre için dört adet.
  5. Keski adı da verilen kesici alet.
  6. Siyah eletrik bandı.

Ben evimde Baymak marka BT7000 adlı şofbeni bağladım. Onun için onun üzerinden anlatacağım. Öncelikle şofbeni banyo da nereye koyacağınıza karar vermelisiniz. Banyoda koyacağınız yere karar verdikten donra içinden çıkan delikleri işaretleme kağıdını duvara sabitleyip dubelleyeceğiniz alanları belirlemelisiniz.

Benim kutumun içinden şablon çıkmadı. Onun için önce şofbenin ön kapağını tutan iki adet vidayı çıkarttım. İki vidadan başka bir şey gözükmemesine rağmen şofben açılmadı. Sonrasın da fark ettik ki ayar düğmesi kapağı tutuyor. Onu da söktükten sonra kapak ayrıldı. Şofbeni ön kapağı kenara koyup duvarda ki fayanslara rastladım. Askı yerlerinden işaret koyarak yerleri belirledim.

Şofbenin içinden çıkan vidalara göre 5 lik matkap duvar ucu ile (gümüş renkte olan uçlar duvar için kullanılıyor) önce fayansı sonrasında altında yer alan duvarı deldim.

 Püf Nokta:   Fayans delmeden önce matkap ucunu matkapa takmadan elinize çekiç alın. Deleceğiniz yere matkap ucunu hafif döndürerek küçük bir çukurluk yaratın. Matkap ucuna çekiç ile küçük vuruşlar yaparken hafif hafif ucu döndürün ve yer belirginleşsin.

 Dip Not:  Fayans delerken matkabı önce darbesiz kısımda çalıştırın. Fayansı geçtikten sonra darbeli özelliğine geçin. Bu sayede fayansta kırılma çatlama olmayacaktır.

Şofbeni asacağım şekil de duvarı delip uygun dubelleri çaktıktan sonra şofbenin kablo bağlantısını asmadan yapmaya başladım.

Şofben Montajı

Kutunun içinden malesef kablo çıkmıyor. 2,5 a 3 adlı kabloyu eletrikçiden temin edebilirsiniz. Metresi 5 ₺ den ben 3 metre satın alıp 15 ₺ ödedim. Kablonun uçlarını kesici yardımı ile açtım. 3 adet kablo var içinde. Mavi, Kahverengi (Faz Olan), Sarı-Yeşil karışımı renkli olan (Topraklama olanı) şeklinde kablolarımızın uçlarını ayarladım.

 1   Şofbenin içerisinde bağlantı yerlerinde yine aynı şekilde bu renkli kablolar bulunmakta. Bu kablolar için köprüler var. Oralara aynı renk aynı renge gelecek şekilde kablonuzu bağlayın.

Kablo bağlama işleminiz bittikten sonra, şofbeni duvara asalım. Açtığımız dubellerin olduğu yere göre şofbenimizi sabitleyelim.

şofebeni eletriğe bağlama

Kablonun diğer ucunu kablo tutucular ile çakarak elektrik alacağımız topraklı panomuza uzatmamız gerekiyor.

Panodan önce şalteri yerleştirin.

 2   Şaltere kahverengi giriş yapıp kahverengi kablo yani faz olan kablo çıkış yapmalı. Diğer kablolar aynı şekilde panoya gitmeli. Bu kısım da dikkatli olun. Önce elektrikleri ana panodan kapatın.

 3   Sonrasında kabloları birleştirip şalterimizi bağlayıp kabloların üzerini siyah bant ile kapatmadan elektriği açmayın.panoya baglamak Burada anlattıklarım yaşadığım deneyimler. Unutmayın eletrik şakaya gelmez. Eğer kendinize güvenmiyorsanız bir elektrikçi çağırın 40 ₺ ya da 50 ₺ gibi bir servis ücreti karşılığı bu işlemi size kolayca yapabilir.

 Dip Not:   Kablolarda  Kahverengi  kablo Faz (+) ,  Sarı Yeşil olan kablo Topraklama (Kaçak olduğu zaman toprağa ileten kablo) ve  Mavi  olan kablo ise Nötr (-) kabloyu ifade etmektedir. Şaltere her zaman Faz kablosunu bağlayın. Faz kablosu da kahverengi (+) kablodur.

Faz Nötr Toprak

Kabloyu da taktıktan sonra şofbenin dış kapağını kapatın.

Ana su borusundan gelen hortumu şofbenin soğuk su girişine bağlayın. Genellikle mavi renkle gösteriliyor. Duş kısmını da sıcak su çıkış yapan yere bağlayın.

Şalterleri açın ve önce şofbene gelen suyu açın, içi bir kaç saniye de dolduktan ve fiskiyeden su geldikten sonra şofbeni 1 konumuna getirin. Suyunuz ısınmaya başlayacaktır. Eğer su ısınmazsa ve ışıkları dahi yanmazsa bağlantınız da bir sorun var demektir.

Kabloları kontrol etmeniz gerekmektedir. Su ısınırsa da başarılı bir sonuç almışsınızdır.

Kolay Gelsin Dikkatli Olun!!!


Etiketler : , , , , , , , , , ,


  Benzer Yazılar


  Yorumlar

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yapılan Yorumlar (12)

  • Tekin Pala Yazar

    Elektriğe bağlayacağınız yerde kahverengi kablo yok siyah yeşil ve mavi var ? Ama şohben içinden çıkan kahverengi sarımsı renk ve mavi var. Kahverengiyi siyaha bağlasam bişey olur mu ?

    • Zeki Can Yazar

      Tekin Bey merhaba, ben eletirkçi değilim sadece bu işi yaparken eletrikçiden öğrendiğim kadarıyla anlattım. Sonrasında klimanın elektriğini ve şofbeni ben bağladım. Şofbeni bağlarken kahverengi olan kablo yani faz kablosu duvarda ki siyah kablo ile bağlanıyor. Eğer sizin duvarda kahverengi yoksa siyaha bağlayın. Topraklama kablolarının rengi sadece sarı, sadece yeşil ya da hem sarı hem de yeşilin olduğu bir kablo. Mavi renkte maviye bağlanıyor. Ama şüpheye düştüyseniz en iyisi elektrikçi çağırın. Sonuçta işin ustası o.

  • merhaba bu tip ürünler en az 7 kw elektrik çeker. 40 A lik b tipi sigorta takmak gerekir 4mm^2 lik kablo kullanmak gerekir. Prizden önce kablonuz 1.5 mm^2 olduğunu varsayıyorum prizden sonra 2.5 mm^2 olsa ne yazar. Ürün bağlamak isteyen kullanım kılavuzunu okusun yapamıyorsa elektrikçi çağırsın fakat yeni sigorta ile yeni hat çektirsin bu işler prizden almak ile olmuyor.

    • ilker atakul Yazar

      Maksimum güçte 7-7,5 arası çeker demek istedim. üründen ürüne değişiklik gösterebilir.

    • Zeki Can Yazar

      Merhaba, yorumunuz için teşekkürler. Öncelikle bu konu bilgilendirme amaçlıdır. Sigorta olarak 40 A ‘lık kullanılması gerektiği konunun içerisinde belirtildi. Kablo da aynı şekilde en az 2,5 a 3 olarak adlandırılan alınması gerektiği belirtilmiştir. Siz elektirik işiyle uğraşıyorsunuz sanırım. (ya da elektrikçisiniz) İnsanlar faiş fiyatlardan bıktığından dolayı bu gibi işlerde usta çağırmak istemiyor. Düşününce de haklılar. 100 tl ye şofben alıp 100 TL’ ye yakın kurulum parası vermek de fırsatçılık. Kullanım klavuzu demişsiniz de kullanım klavuzunu geçtim içinden çıkan sigorta yeterli gelmiyor, yani yeni sigorta alıyorsak kullanım klavuzu da yeterli gelmeyecektir. Şofben kurulumunu a dan z ye anlatmaya çalıştım. Aklınızda soru işaretleri varsa burdan yardımcı olmaya çalışırım. İyi günler.

  • kenan Yazar

    Bu bilgileri bizimle paylastiginiz için tesekkür ederim.

    Saygilar Kenan

  • Çalışmanızda ben istifade etmedim doğrusu çünkü benim aradığım şey de değildi ama Allah Razı olsun çok açıklayıcı bir paylaşım olmuş. Emeği geçen herkesten Rabbim Razı olsun

  • serdar barut Yazar

    merhabalar benim şofbende dediğiniz gibi sarı yeşil , mavi ve kahverengi kablolar var fakat benim duvarda olan kablolarda şu renkler var kırmızı , açık kahverengi ve koyu kahverengi şeklinde.Acaba nasıl bağlanacak rica etsem ? kontrol kalemiyle kontrol etiğimde kırmızıda elektik var diğerlerinde yoktu nasıl bağlanacak bunlar

    • Zeki Can Yazar

      Merhaba Serdar bey, sizin kırmızı kablonuz faz ona şofbenin kahverengi rengini bağlayın. Diğer iki kablodan nötr ve topraklama olanları bulmanız lazım. bir tane prizi açıp renklerine bakarak topraklamanın sizin evdeki rengini öğrenebilirsiniz. Emin değilseniz hiç bu işe kalkışmayın 🙂

  • Erdal Yazar

    Merhaba ben arzum markalı şohben aldım kablo bağlantıları sarı mavi ve kahverengi rengi ama kahverengi rengi ile sarıya bağlı soyulmuş bir elektrik teli bulunuyor ne yapmam lazım teşekkür ederim