Adobe PhotoShop programı ile resimleri optimize ederek web sayfasının açılma hızını daha da attırabilir ve sitemize ait resimlerin boyutlarını düzenleyebiliriz. Bunun için Adobe PhotoShop programına ihtiyacınız olacak. Kullanmasını bilmeseniz dahi resimleri ekleyip optimize etme sıkıştırma işlemi çok kolay.
Resimler Nasıl Sıkıştırılır ?
Bu sıkıştırma işlemini Winrar WinZip gibi progmlarda olduğu şekilde düşünebilirsiniz. Sıkıştırarak dosya boyutunu kaliteden çok cüzi miktara ödün vererek yapmış oluyoruz. Bunu için online araçlar var. Ama ben online araçların yerine bu işi Adobe PhotoShop programı ile yapıyorum. Eğer ben PhotoShop indirmekle uğraşamam derseniz png formatında ki resimler için Png Formatında ki Resimleri Optimize Etme adlı yazımı, eğer ki Jpeg formatında ki resimleri optimize etmek isterseniz JPEG Formatında ki Resimleri Optimize Etme adlı yazımı okuyabilirsiniz.
1 İlk olarak Adobe PhotoShop programını bilgisayarınıza indirip açın. Sol üst köşe de yer alan Dosya (File) düğmesine basın.
2 Açılan menü içeriğinden Web için Kaydet (Kısayolu: Alt + Shift + Ctrl + S ) (Save for Web..)seçeneğine tıklayın.
3 Sonrasında açılan pencerede En İyileştirilmiş (Optimize Edilmiş) seçeneğine tıklayın. Nasıl gözükeceğini gösteriyor size.
4 Resmin formatını bu bölümden ayarlıyoruz. Ben jpeg kullanıyorum. Daha iyi bir resim için Jpeg 2000 ya da WebP kullanabilirsiniz. Çıktı olarak bunları vermediğinden Jpeg kullanıyorum bende.
5 Resmin kalitesini bu bölümden ayarlıyoruz. Kalite olarak ben 65 kullanıyorum. Bu ayarı ne kadar yükseltirseniz o kadar resmin kalitesi ve resim boyutu artar. Ama sıkıştırma oranı azalar. 65 idealdir.
6 Bu bölümde En İyileştirilmiş yani optimize edilmiş ve Renk Profilini Göm seçeneklerine işaret koyun.
7 Meta verileri kısmı. Bu kısmı Telif Hakkı ve Kişi Bilgileri seçmenizde fayda var. Bu konuya PhotoShop ile Resimlere Telif Hakkı Ekleme adlı konuda değindim. Bu kısım önemli SEO açısından da seçmenizde fayda var.
8 Görüntü Boyutunu bu bölümden ayarlayın. Sitenizin kullandığı Temanın bir resim boyutu varsa. Ona göre ayar yapabilirsiniz. Ben genel olarak 800 e 600 boyutunu tercih ediyorum.
9 Bu bölümde resminizin boyutu ve formatı yer almaktadır.
10 Ön izleme kısmında web tarayıcı seçip nasıl gözüktüğünü ön izleyebilirsiniz.
11 Bu ayarları her defasında düzenlemek yerine bu kısımdan ayarlarınıza bir ad verip kayıt edip her defasında o ayarları kullanabilirsiniz.
12 Tüm ayarlarımızı yaptıktan sonra Kaydet diyerek resmimizi sıkıştırıp kayıt etmiş oluruz.