Yaz aylarının vazgeçilmez bir aksesuarı olan güneş gözlüklerinin bir çok çeşidi bulunmakta. Fiyat olarak da on liradan on bin liraya kadar geniş bir fiyat aralığı var. Peki sağlıklı bir güneş gözlüğü nasıl seçilir ? Güneş gözlüğü kaşları kapatmalı mı? Güneş Gözlüğü Orjinal mi Değil mi Nasıl Anlaşılır ? Güneş Gözlüğü Sertifikası Olmalı mı ? Güneş Gözlüğünün Camı Hangi Özellikleri Taşımalı ? Yüz Şekline Göre Hangi Güneş Gözlüğünü Seçmeliyim ? Güneş Gözlüğü Alırken Nelere Dikkat Etmeliyim ?
Güne gözlüğü satın alırken çok zorlanılmasının nedeni nelere dikkat etmeniz gerektiğini bilmemeniz. Gözlüğü şekil için değil sağlık için gereklidir. Güneş gözlüğü seçerken bir çok ayrıntı var. Cam ve çerçeve özelliklerini araştırarak gözlüğünüzü daha çabuk seçebilirsiniz.
Güneş gözlüğünüz yüzünüze tam olarak oturmalıdır. Yanağınıza gözlüğün çerçevesi değmemelidir.
Güneş gözlüğü kaşı kapatmalı mıdır ?
Güneş gözlüğü kaşlarla aynı hizada olmalıdır. Kaşları kapatmamalıdır. Kaşları kapatan güneş gözlükleri yüzünüzü kapatıyor ve sizi siz yapan özellikleriniz kapatarak tanınmaz biri yapıyor. Sokakta arkadaşınız bile sizi tanıyamaz bu gözlüklerle.
Seçtiğiniz güneş gözlüğü ten renginizle ve yüz hatlarınız ile uyumlu olmalıdır. İnce bir burun yapısına sahipseniz daha ince çerçeveli gözlükleri, kemerli bir burun yapısına sahipseniz kalın çerçeveleri tercih etmelisiniz.
Marka takıntınız varsa zaten diğer marka gözlükleri denediğiniz de de size yakışmadığını düşüneceksiniz. Bilindik bir marka almanın faydası güven ve garanti durumudur. Markadan çok cam ve çerçevenin özelliklerine firmanın verdiği garantidir. Markaya ait garanti koşullarına dikkat etmelisiniz. Bazı markaların camlarında ki koruyucular zamanla atmakta. Bu atmaları garanti kapsamında değiştirebileceğiniz markaları tercih etmelisiniz.
Güneş gözlüğünün en önemli kısmıdır cam. Gözlerinizi koruyan, güneş gözlüğünün şekli değil camın niteliğidir. Cam seçimine çok dikkat etmelisiniz.
Malum ozon tabakası delik. Ultraviyole ışınları (mor ötesi ışınlar) koruyan bir gözlük seçmelisiniz. UV filtreleri gözünüze zararlı ışınların gelmesine engel olurlar. Bunlar UV200, UV400, UV600 gibi Ultraviyole ışınları bloke etme oranlarına sahiptir.
Ultra Viole İndeks: Güneşin en tepede (dik açı, öğle saatleri) olduğu zamanlarda yeryüzüne ulaşan zararlı UV radyasyon miktarıdır. 0’dan 15’e kadar değer alır. 11+’den fazlası canlılar için çok zararlıdır.
www.zekican.net
Dip Not: Ultraviyole derecelerine Meteroloji Genel Müdürlüğünün sitesinden ulaşabilirsiniz. Türkiye’de bu değer ortalama 8 civarındadır.
Polarize camlar yansımaları emebilen özelliğe sahiptirler. Bazı metal yüzeylerde, su üzerinde, karda rahatsız edici yansımalar olur. Polarize camlar sayesinde bu yansımalar en az düzeye getirilir.
İkisi arasında kıyaslama yapmak aslında doğru değildir. Çünkü Ultraviyole camlar güneşin zararlı ışınlarından korunmak içindir. Polarize camlar ise çevremiz de olan göz yanıltıcı rahatsız edici (su yüzeyi, metal yüzeyler üzerinde olan rahatsız edici yansımalar) yansımaları emerek gözü rahatlatırlar. İkisi arasında tercih yapmak zorunda kalırsanız ilk önce göz sağlığı açısından UltraViole özelliği olan camları seçmelisiniz. Ama bu iki özelliği de barındıran cama sahip güneş gözlükleri de bulunmaktadır.
Polarize camlar yansımaları engellediğinden dolayı yansıyan bir ayna da bu farkı anlayabilirsiniz.
Telefon yüzeyine güneş altında baktığınız da bu farkı daha kolay anlarsınız. Gözlükçülerde polarize cam ile gözüken resimler de mevcut bunlarla da test edebilirsiniz.
Güneş gözlüğünün cam rengini seçmek de zordur. UV olarak yüksek koruma sağlayan camları tercih ediyorsanız zaten diğer camlara göre daha koyu renkli gözlüklerdir.
Renk seçimini yaparken camın rengini çok koyu seçmek çok iyi demek değildir. Görüşünüze engel olmayacak şekilde bir ton seçmelisiniz.
Orijinal bir güneş gözlüğünün sertifikası vardır. Onca para veriyorsanız bunun sertifikası nerede diye sorun. İyi bir gözlükçüden alıyorsanız zaten siz sormadan onlar sertifika ve garanti belgesini vereceklerdir. Eğer ki vermezlerse siz isteyin.
CE İşareti olan gözlükleri tercih edin. Sağlıklı, güvenli ve çevreye duyarlı bir ürün olduğunu gösteren bir işarettir bu.
Malum ülkede her şeyin imitasyonu bulunmakta. Alırken gözlüğün içinde saplarında ürüne ait amblemlere iyice bakın. Orijinal ürünler yakından ve dikkatli bakıldığında sahtesi ile fark edilebilir düzeydedir. Aldığınız yerde güvenilir bir yerse sıkıntı olacağınız düşünmüyorum.
Ürünün kodunu öğrenin, İnternet’i açıp arama yaptığınız da ortalama fiyatı mağazalarda çıkacaktır. Eğer ki satın alacağınız yer ile bu fiyat arasında uçuk bir fark var ise (ucuz ise) orijinal olup olmadığını bir daha kontrol etmeniz de fayda var. Garanti belgesini, Sertifikasını ve Kutusunu istemeyi unutmayın. CE işareti ve ürünün logosunu kontrol edin.