Zeki Can - WordPress

Gizlilik Politikası (Privacy Policy) Nasıl Hazırlanır ?

  Nasıl Yapılır    1 Haziran 2019
2 Yorum

Kurumsal bir firmaya sahipseniz kendinize özel logo tasarımınız, tescilli bir şirket adınız, şirket kurullarınız gibi sizin profesyonelliğinizi ön plana çıkaracak öncelikleriniz vardır. Gizlilik politikası da tıpkı kurumsal profesyonel şirketlerin öncelikleri gibi web dünyası içinde profesyonel web sitelerinin olmazsa olmazlarındandır.

Privacy Policy Nedir ?

İngilizce olan bu terimin Türkçe karşılığı Gizlilik Politikasıdır. Gizlilik politikası, sizin müşterilerinizin bilgilerini ne denli düşündüğünüz ile ilgili bir kavramdır. Bu ilişki müşteri bilgilerini toplama, bu bilgileri üçüncü şahıslar ile paylaşma, bu bilgileri başka firmalara açma ya da daha geniş bir tabirler bu bilgileri yönetmeniz için nasıl bir yol izle yasal bir (belgedir, açıklamadır) dokümandır. Bu hem siteniz için hem de sitenize gelen ziyaretçiler için bir müşteri gizliliğini koruma yöntemidir. Yasal bir gereklilik olarak kabul görür.

Privacy Policy (Gizlilik Politikası) Nasıl Oluşturulur ?

Bunu oluşturmanız için size yardımcı olacak web siteleri vardır. Privacy Policy Ben bu siteleri kullanarak Android Uygulamam için bir privacy policy oluşturmuştum. Gizlilik Politikası şablonunu kullanarak kolayca oluşturabilirsiniz kendi politikanızı.

 Örnek:    Yaptığım bir uygulama için oluşturduğum Privacy Policy ilkeleri. Sizde kendiniz için oluşturmak isterseniz altta yer alan linkten siteye ulaşabilirsiniz. Privacy Policy incelemek için tıklayın.

https://app-privacy-policy-generator.firebaseapp.com

 Dip Not:   Bu Privacy Policy oluşturucu daha çok uygulamalar için hazırlanmış. Web siteleri için de böyle araçlar bulunmakta.

Web siteleri için de bir çok oluşturucu site bulunmakta. Bunları da deneyerek kendi Privacy Policy (Gizlilik Politikası) hızlıca oluşturabilirsiniz.

https://www.freeprivacypolicy.com/

Ben bu siteyi kullanarak nasıl Privacy Policy oluşturabileceğimizi anlatacağım.

İlk olarak  Create your Free Privacy Policy  seçeneğini tıklayın. Size Web siteniz için mi yoksa Mobil uygulamanız için mi bir gizlilik politikası oluşturmak istediğinizi soruyor. Web site diyerek devam edelim. Şirket için oluşturacaksanız 14 dolar istiyor. Eğer kişisel bir web site için hazırlayacaksanız ücretsiz olarak devam ediyoruz.

Hangi ülkeye ait bir politika oluşturacaksanız o  ülkenin ismini yazın. Ben Türkiye diyerek devam ediyorum. Turkey yazın.

Web site adresinizi ve Web Site ismizini girin!

Sonraki bölümde sitenize gelen ziyaretçilerden ne gibi bilgileri topladığınız soruyor. Bu bölüm sitenize göre değişir. Örneğin benim sitemde yorum yapmak için kullanıcıların mail adreslerini ve adlarını vermesi gerekiyor. Web site isimlerini isterlerse vermeme hakkına sahipler. Başka da istediğim bir şey yok. O yüzden sadece e-mail kısmını işaretledim. 

Konum Bilgisi: Kullanıcılarınızdan konum bilgisi istiyorsanız bu kutucuğu işaretleyin.

Google Analytics Kullanımı: Giren ziyaretçilerinizin takip edebilmek için Google araçlarından analytics kullanıyorsanız bunu da belirtmelisiniz. 

Kullandığınız reklamlar. Bu kısımda çalıştığınız reklam firmalarını işaretleyin. Yanında ücreti yazanları seçmeyin. Ücretsiz olanları seçin. Bu ücretsiz olanın ismini bir yere yazın. Sonrasında eğer Google Adsense kullanıyorsanız bu firmanın ismi ile bunu ctrl+f yapıp bulup değiştir yaparak değiştirin. Google Analytics için değiştirdim ben. Benimkini inceleyerek sizde kendinize göre düzenleyebilirsiniz. 

Gizlilik politikamı ben bu şekilde hazırladım. Sizinde bir kişisel blogunuz varsa benimkinden esinlenerek hazırlayabilirsiniz.

ZekiCan.Net Gizlilik Politikası

Gizlilik Politikası
Gizlilik Politikası

Gizlilik Politikası İndir

Word formatında oluşturulmuş gizlilik politikasını indirerek kendinize göre düzenleyebilirsiniz. Dosyayı indirdikten sonra word formatında dosyayı açın. Sonrasında Ctrl + F tuşuna basın. Değiştir bölümüne gelin ve www.zekican.net olan kısmı www.siteisminiz.com olarak düzeltin. Sonrasında tümünü değiştir diyerek kullanıma hazır hale getirebilirsiniz.

Gizlilik Politikasını İndir Privacy Policy İndir !

Gizlilik Politikası Oluşturabileceğiniz Siteler

Hazır şablonları kullanarak site adınızı ve bir kaç bilginizi yazarak gizlilik politikası hazırlayabilirsiniz.

Bu sitelerin adreslerine giderek deneme yapabilirsiniz.

  • www.privacypolicies.com
  • http://www.shopify.com/tools/policy-generator
  • https://termsfeed.com/
  • https://www.freeprivacypolicy.com
  • http://www.privacypolicyonline.com
  • https://www.iubenda.com/en/guides
  • http://www.trust-guard.com/
  • http://www.seqlegal.com/free-legal-documents/privacy-policy
  • http://www.computing.vt.edu/content/privacy-statement-generator
  • http://www.getterms.io
  • http://www.3dcart.com/personalized-policy.html

WordPress Siteye Gizlilik Politikası Ekleme

WordPress içerik yönetim sistemlerinin en iyisi olduğunu daha önceki konularda bahsetmiştim. Hatta blog açma rehberin de WordPress üzerine sıfırdan başlayarak profesyonel bir blog açarken izlenmesi gereken yolları anlatırken de WordPress üzerinden anlatmıştım. WordPress kullanıcılar için bir Privacy Policy üretici eklenti var. Bu eklenti sayesinde kolayca gizlilik politikanızı oluşturabilirsiniz. 

 Eklenti Adı:  WP AutoTerms: GDPR Privacy Policy, Cookie Consent Banner, Terms & Conditions

 Eklenti Yükleme:    WordPress Eklentileri Nasıl Kurulur ?

 Eklenti Adresi:    https://wordpress.org/plugins/auto-terms-of-service-and-privacy-policy/

 Eklenti Dili:    İngilizce ve İtalyanca (Çeviri de ben de katkı sağlıyorum, yakkında Türkçe çeviri bitmiş olacak.)

WordPress Siteye Gizlilik Politikası Sayfasını Tanımlama

WordPress kullanıcılarına sunduğu imkanlardan biride Gizlilik Politikası sayfasını gelen botlara tanımlama ayarıdır. Bunun için düşünülmüş bir ayar bulunmakta. Gizlilik politikanızı oluşturduğunuz. Sayfanız tamam ise şimdi de bunu tanımlayalım. 

WordPress admin panelinize giriş yapın.

Kontrol panelinden Ayarlar bölümüne gelin.

Gizlilik sekmesini açın.

Bu bölümde hazırladığınız Gizlilik Politikası sayfanızı seçmeniz ve değişiklikleri kayıt etmeniz gerekiyor. Hepsi bu kadar artık Privacy Policy sayfamızı da tanıtmış olduk.


Etiketler : , , , , , , , , , , , ,


  Benzer Yazılar


  Yorumlar

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yapılan Yorumlar (2)