Sitenizi SEO analizi yaptığınız da karşınıza çıkmıştır bu kavram. İsmi garip olsa da Türkçe de standart anlamına gelmektedir. Standartı hangisi onu seçmeye yarıyor zaten. Konuyu daha da açalım. Peki nedir bu Canonical?
Bu kavram arama motorlarının örümceklerini ilgilendiren bir kavramdır. Tanım olarak da şöyle diyebiliriz. Arama motorlarının örümcekleri aynı içeriğe iki link ile ulaşılabildiğinde hangisini kullanması gerektiğini kendisi bilemez. Biz de bu örümceklere hangisini kullanması gerektiğini bu etiket ile gösteririz.
Aslında içerik sizin ama farklı linklerle ulaşılınca bunu arama motoru içerikleri kopya içerik diye algılayıp sitenin otoritesini düşürüyorlar. Bu etiketin kullanımı ile bunun kopya içerik olmadığı anlatışmış olur.
Şimdi kullanıma geçelim.
<Link rel = "canonical" href = "https://zekican.net/" />
Yukarı da ki kod parçacığında zekican.net olarak girdiğim yere kendi sitenizin adresini girmelisiniz. Kullanımı bu şekildedir. Peki bunu nereye yerleştireceğiz.
<link rel="canonical" href="<?php echo "http://".$_SERVER['HTTP_HOST']."".$_SERVER['REQUEST_URI'].""; ?>" />
Üstteki gibi kullanımı daha uygundur. Ben bunu kullanıyorum.
Bu etiketin kod yapısını gördük. Peki bu etiketi nereye ekleyeceğiz. Etiketi <head> </head> taglarının arası en uygun kullanım yeridir. Üstte verdiğim iki kodu bu head taglarının arasına ekleyebilirsiniz.
Diğer bir ekleme yeri ise üst HTML bilgisinin bulunduğu yerdir.
HTTP / 1.1 200 OK Link: <https://siteadresiniz.com/>; rel = "canonical"
Üstte ki kodu da html bilgisinin olduğu yere ekleyebilirsiniz.