Kars ilinde bulunan Ani Harabeleri Kars ilinin Doğusunda, Ermenistan sınırına yakın bir yerde bulunmaktadır. Şehir merkezine yaklaşık 40 km uzaklıktadır. Tarihi ve tarihçesine değinmeyeceğim bir çok sitede kesin ve daha doğru bilgiler yer almakta. Bunları kopyala yapıştır yapmanın bir mantığı yok.
En hızlı şekilde Hava yolu ile Karsa geldikten sonra taksi ile ulaşım mümkün. Yaklaşık bir yarım saatlik taksi yolculuğu sonrası Anı harabelerine ulaşabilirsiniz. Şehir merkezinden kalkan araçlar ile ulaşımda mevcut. 10 TL ulaşım ücreti. Taksi ile 150 TL civarı bir fiyat tutuyor. Hava alanında taksiye bindiğinizde 40 dakika sonra Ani Antik kentine varmış olursunuz.
Google maps da arattığınız da Sarıkamışta Ani harabeleri olarak gösterilen yerleri görünce bu konuya da değinmeden geçmeyeyim dedim. Sarıkamış da gözüken yerler eski tren tamir yerleri. Katerina köşkünün bulunduğu yerleri ani harabesi olarak göstermiş Google Maps o yüzden dikkat. Ani harabeleri Kars’ın merkezinde Ani köyünün olduğu yerde bulunmakta.
Giriş için 10 TL alıyorlar. Eğer ki müze kartınız varsa girişi bu kartla ücretsiz yapabilirsiniz. Öğrenci ayrımı yok. Belli bir yaş altına ücretsiz giriş imkanı var.
Ani kentinde, Bagratuni Ermenilerinden Selçuklulara, Bizanslılardan Gürcülere ve Osmanlılara kadar birçok kalıntı yer almakta. İpek yolu üzerine kurulmuş bir kent. Etrafı surlarla çevrili kentte doğu tarafında Ermenistan sınırı bulunmakta.
Ani Harabelerini Gezmeye Soldan Başlayın
Girişte surlarla çevrili Ani’yi göreceksiniz. Ani adlı köy bitmiş ve harabelere gelmiş bulunuyorsunuz. Arabanızdan inip resim çekmeye başlayabilirsiniz.
Ani Ören Yeri Girişi
Girişi ben çekmeyi unutmuşum. Bu kısım arabanızı bıraktığınız ve surların içine girdiğiniz yer. Surlar bu bölümde mimarisini korumuş. Giriş yapıyoruz.
İçeriye adım attınız ve surların arasından Ani Şehrine girdiniz. İki yol var. Sağ ve sol olmak üzere. Biz soldan devam ettik. İlk olarak karşımıza Surp Amenap’rkıtch Klisesi geliyor.
Surp Amenap’rkıtch Klisesisinin ön tarafını çekemedim. Alan o kadar geniş ki buraya gelirken en az 3 saat ayırmanız gerekli. Bizim bir saatimiz vardı ama bir buçuk saatte anca gezebildik. Rahat rahat ve doya doya gezmek için 3 saat ve fazlasını ayırmanızı öneririm.
Yürümeye devam edince karşı da Ermenistan’a ait gözetleme kulelerini fark ediyor, Ermenistan ve Türkiye sınırını çizen Arpaçayı görüyorsunuz. Biraz daha ilerleyince aşağıda ki Tigran Honents Kilisesi görebilirsiniz.
Kliseye inmek için yaklaşık elli merdiven inip sonrasında Büyük Katedrali görmek için tekrar bu merdivenleri çıkmanız gerekiyor. Ama manzaraya değiyor. Katedral’e giderken daha aşağıda yıkılan köprünün olduğunu far ediyorsunuz ve inmeye üşeniyorsunuz. Bu köprüyü Manucehr Camii’nin içinden görebilirsiniz. Merdivenlerden çıktıktan sonra devam ettiğinizde Büyük Katedral karşınıza geliyor.
Sağında ve solunda ayakta durması için destekler yapılmış. İçerisi de ki freskler dökülmeye başlamış ama görülmeye değer. 1064 yılında Alpaslan Ani kentini fetih edince ismi Fethiye Camii olarak değiştirilmiş.
Manucehr Camii bu cami tam Ermenistan sınırında. İçerisinde ki pencerelerden harika pozlar yakalamak mümkün.
Cami’den çıktıktan sonra Aziz Gregor Klisesi karşılıyor sizi.
Bu klisenin önünde de güzel manzara var. Aşağısı güzel görünüyor.
Gagik klisesinden son kalan parçalar bunlar.
Çıkışa doğru giderken yerle bir olmuş bir şey daha gördüm. İlk Zerduş tapınağı olan Ateşgede Tapınağıdır.
Ani gezimi de bu notlarımla bitiriyorum. Gidilip görülmesi gereken listenizi Ani’yi eklemeyi unutmayın.
Ani antik kentini ben 9 Şubat Cumartesi 2019 ‘da keşfettim. O gün aynı zamanda 6. Çıldır Kristal Göl Festivaline katılmıştık. O festival hakkında da bilgiler almak için Çıldır Kristal Göl Festivali adlı gezimi okuyabilirsiniz.