Türkiye’nin Doğu Anadolunun da doğusunda yer alan Iğdır, diğer Doğu Anadolu da yer alan şehirlere göre en ılıman iklime sahip şehirdir. 1992 yılında Kars’tan ayrılarak Türkiye’nin 76. ili olmuştur.
Iğdır’a gidecekseniz Kars yönünden ya da Van yönünden bir plan yapmalısınız. Ben Kars tarafından (Kars’ın Digor ilçesi yolundan gittiğimden o yönden anlatacağım.) gittiğinizde görmeniz gerekenleri anlatacağım.
Iğdır iline Kars yönünden geliyorsanız yol üzerinde Iğdır’a bağlı Tuzluca ilçesi bulunmaktadır. İlçeye girerken ilk sola şehir merkezi yönüne ayrıldığınızda sol tarafınızda mağaraları göreceksiniz. (Yol ayrımından 100 metre içeride köşede bir park var, o parkın önünde ki toprak yoldan sola girdiğinizde hemen orada. İlçeye gelince iki dakikalık araba ile gidiş mesafesinde.) Özel bir şirket tarafından işletilen mağaraların içine de giriş yapabiliyorsunuz. 2018 yılında gittiğimde ücretsizdi giriş ama şu aralar (2019 Haziran da gittim) giriş için ücret talep ediliyor. Tam emin olmamakla beraber araba için 20 TL. Mağara 55 dönümlük bir alana kurulmuş. İçerisine araba ile girebiliyorsunuz. Işıklandırma yok içeride. Arabanızın farlarının iyi çalıştığından emin olun. Türkiye’nin 100 yıllık tuz ihtiyacına cevap olacak kadar bir rezerve sahipmiş. Duvarları ellediğinizde tuzu hissedeceksiniz. Tadına da bakın derim 🙂
Tuzluca ilçesinde yer alan bu kale gözetleme kulesi olarak kullanılıyormuş. Şuan kaleyi pek andırmıyor. Çok gitmeye değer bir yer değil bence. Gitmek isterseniz Tuzluca ilçesinde sormalısınız. Tuzluca’ya 10 km mesafede.
Kuzey yönünden Iğdır merkeze yaklaşırken hava limanını geçince 5 km kala sağa yol ayrımı gelecek. Yol ayrımından sonra 25 dakikalık bir yol gitmeniz gerekiyor. Tek yön gidiş geliş ve asfalt bir yol. Kervansaray eski yıkık dökük bir halde değil restore edilmiş. Bitişiğinde askeri birlik var. Eğer ki içerisine girmek isterseniz askeri birlikte anahtarı. Rica ederseniz içini görebilirsiniz. Bu kervansaray Anadolu Selçuklu Döneminde yaptırılmış Batum, Ani ve Doğu Beyazıt kervan yolu üzerindedir.
Şehir leylekler şehri olarak biliniyor. Bunun sebebi ise yıl boyunca leylekleri görmeniz mümkün. Şehirde gezerken de leyleklere rastlıyorsunuz. Şehrin girişinde bu heykel. Kavaşağa yerleştirilmiş.
Müzenin adından da anlaşılacağı üzere Tarihimizde olan bu büyük olayı öğrenmek isteyenlerin kesinlikle ziyaret etmesi gereken bir müze. Iğdır şehir merkezinde bulunuyor. Anıtta yer alan fotoğraflar da çok acı verici olayları görüp okuyorsunuz. Soykırım anıtı olarak tescillenmiş. Bu anıt Ermenistan’dan da gözüküyor. Anıtın yerden yüksekliği 43.5 metredir.
Eski mezarlarda bu koç başı mezar taşlarını görebilirsiniz. Burada ya da şuara da diye bir konumu yok. Eski mezarlıkların olduğu yerlerde var. Karakoyunlu devletinden kalma bu mezar taşları. Özellikle görmek istiyorum derseniz Karakoyunlu ilçesine gitmelisiniz. Karakoyunlu da ki mezarlıklarda bu Koç başları bulunmakta. Iğdır merkeze yaklaşık 20 km uzaklıkta.
Karakoyunlu ilçesine bağlı Korhan yaylasında bulunuyor. Doğubeyazıt yolunana giderken Iğdır Üniversitesini geçtikten sonra sola bir yol ayrılıyor. Anayoldan 10 km içeride. Yayla yolu olduğundan ben gitmedim. 1892 yılında meteor düşmesi ile oluşmuş. Şehir merkezinden ise yaklaşık 40 km uzaklıkta yer alıyor.
Aralık ilçesine 15 km uzaklıkta bulunan kümbetin içerisinde üç mezar varmış. Hacı İbrahim Gökdek adına yaptırılmış. Harabe halde, restore edilmemiş daha (Haziran 2019). Gitmediğimden çok yorum yapamayacağım.
Ağrı dağının kuzey yamaçların da kurulmuş Artaksiyalı Krallığına ait kalıntılar vardır. Aralık ilçesinde sorarak ulaşabilirsiniz. Zamanınız çok yoksa gitmeye değecek bir yer değil. Harabe halinde.
Tuzluca ilçesi ile Ermenistan sınırında. En eski yerleşim yerlerinden biri. Harabe halinde. Ani harabelerine benziyor. Kars Ani harabelerine gitmediyseniz tavsiye ederim. Kars Ani Harabelerine Nasıl Gidilir ?
Iğdır’dan güneye doğru (Ağrı’nın doğubeyazıt ilçesi yönü) gittiğinizde ilk büyük ağrıyı arkasında da küçük ağrıyı görebilirsiniz. Havanın açık olduğu zamanlarda zirveyi görebilirsiniz.
Iğdır’da şehir merkezinde bir çok kalınacak yer var.
Iğdır’a Uçak ile ulaşmak mümkündür. Eğer çevre illerden gelecekseniz de otobüsler mevcut.
İstanbul’dan Iğdır’a her gün THY’nın seferi bulunmakta. 05:55 de kalkış yapıp 08:15 iniş yapıyor.
Ankara’dan Iğdır’a THY’nın 11:40’da kalkan aktarmasız uçuşu bulunmakta.
İzmir’den ise aktarmalı uçuşlar ile Iğdır’a ulaşım mümkün.
Hava limanı şehir merkezine çok yakın. Ulaşım problemi bulunmamakta. Hava limanında araba kiralayarak kolayca gezinizi yapabilirsiniz.
İzmir’den ve İstanbul’dan otobüs ile ulaşım 24 saati bulmaktadır.
Daha fazla gezilecek yerleri keşfetmek için Gezilecek Yerler adlı sayfamı ziyaret edebilirsiniz.